The Old Pottery, Bristol

E J Studio were appointed across all RIBA work stages to undertake the architectural and interior design of this new self-build home, located in the heart of Clifton Village.

 

The location of the site within Clifton & Hotwells Conservation Area and the nature of it being heavily overlooked by neighbours provided a unique challenge with regards to obtaining planning consent. This has led to a scheme that responds sensitively to the surrounding context, taking into careful consideration the vernacular mews house style of neighbouring buildings and responding closely to changes in level and the compact nature of the site, which measures 3m at it’s widest point.

 

The proposed upside-down mews house is split over two floors, with the entrance hallway, two bedrooms and bathrooms occupying the ground floor. A compactly crafted plywood staircase will lead up to an open-plan first floor living space with connected dining, kitchen and living areas, and a separate study. A small external terrace will be accessible off the dining area. Internally, bespoke timber joinery is proposed throughout to ensure every inch of space serves a function.

 

Sustainable design was also a consideration of the client; PV panels and a green sedum roof are proposed to the roof, SIPs (structurally insulated panel) is the main form of construction to minimise waste, time on site and carbon emissions, and the house will require little energy to run due to it’s orientation, green technology and high thermal performance.

Project Details:

Contractor: Willow Works

Structural Engineer: Mat Wildman

Glazing: Panoramic Windows & Doors

Status: On Site April 2021

 

 

 

 

back to projects