Birchall Road, Bristol

The clients for this 1930's house in Redland approached EJ Studio to design a replacement rear and side extension, and review the layout of the whole ground floor and garden of their home. The key aims were to maximise on the site's south-facing orientation and far-reaching views, improve the connection and layout of the large sloped garden, and upgrade the thermal performance of the overall house. 

Planning permission was obtained for the new extensions, the rear of which will have 2.8m internal ceiling heights in order to seamlessly connect with the existing rear dining room and snug. A material palette of pale textured brick and off-white render have been chosen with a concrete plinth detail forming a datum between the two that wraps around both extensions and breaks up the simplicity of the proposed forms. 

An open-plan kitchen and dining space is created within the new rear extension. Tall sliding doors and a large L-shaped window seat enhance the visual connectivity to views out from the house, whilst a wrap-around timber pergola will provide necessary shade in summer. Within the side extension, which replaces a previously uninsulated and leaky lean-to, there will be a small study, utility, wc and garage store. 

 

Externally a series of brick terraces, planting beds and an inbuilt seat will embed both extensions within the context and create a free-flowing connection to the stepped garden beyond. Planting at patio level, which will wrap around the large corner picture window, will soften the rectilinear form of the extension and patio levels. 

 

Internally, the space is arranged around a generous island with all kitchen units and the main worktop run contained to one wall. The kitchen, inbuilt window seat and dresser have been designed by Jeremy Price and will be handmade prior to installation on site, with a mixed palette of oak, granite and dark green finishes.

The project is currently on site. EJ Studio are providing on-going advice and support to the client, who is managing the build.

Project Details:

Contractor: PWT Builders

Structural Engineer: Clegg Associates

Glazing: Panoramic Windows

Kitchen: Jeremy Price Design

Status: On Site February 2021

 

 

 

 

back to projects